Министерският съвет и в частност Министерството на енергетиката се водим само

...
Министерският съвет и в частност Министерството на енергетиката се водим само
Коментари Харесай

Енергийният министър: До момента действията ни са свързани със запазване на въглищните централи

Министерският съвет и в частност Министерството на енергетиката се водим единствено от интереса на България и на нейните жители, съобщи министърът на енергетиката Румен Радев по време на разискванията по импортирания избор на съмнение към кабинета „ Денков “ „ поради неуспеха в бранш „ Енергетика “.

Той уточни, че актуалните диспути са опция да беседват за провокациите в бранша и за работата на екипа на МЕ по редица изостанали задания.

Преговорите за предоговаряне на Плана за възобновяване и резистентност в част „ Енергетика “ са почнали още в първите дни на този кабинет и не престават, сподели Радев. Не сме неглижирали решението на Народното събрание, гарантиращо запазването на терените на Мини „ Марица Изток “, съобщи той.

Енергийният министър уточни, че Министерският съвет е актуализирал Пътната карта за климатична индиферентност, с цел да дава отговор на последното съглашение, подписано на 3 октомври т.г.

" Тази пътна карта е планирана основа, върху която да стъпим, когато планираме енергийното бъдеще на страната. Тя не планува очистване на мощности, нито излага на риск енергийната система на страната ни и нейната сигурност, в противен случай - дава насочна точка и то с цифри и модели, с цел да не позволим никакъв риск за енергийната ни система и сигурност ", съобщи министър Радев.

" Въпросът за работните места е този, който сме взели драговолно, по тази причина и няма да се уморим да повтаряме, че териториалните проекти за обективен преход са единственият инструмент на взаимност, който разрешава да стартираме да решаваме обществения проблем - този със основаването на смислени нови работни места ", сподели той.

Радев уточни, че срокът за даване на Интегрирания народен проект „ Енергетика и климат “ към Европейска комисия е бил 30 юни т.г. и са договорили неговото удължение. Ангажирахме се първите планове и оферти за актуализацията да бъдат споделени с Европейска комисия до края на ноември, добави той.

До оформянето на цялостната визия на обновения интегриран проект наличието му ще бъде дискутирано с всички заинтригувани страни, в това число със обществените сътрудници, сподели енергийният министър. Окончателното предложение за обновения проект ще бъде показано през 2024 година след реализиране на обществена поддръжка и публично единодушие, съобщи той. 

Министърът разяснява, че България ще активизира запас, държавен и частен, само че би трябвало да се употребява и солидарният запас от Фонда за обективен преход за вложения. Той уточни, че регламентът за Фонда изисква при обмисляне присъединяване на огромни предприятия да се потвърди нуждата от това. Поради тази причина МЕ създаде и разгласи транспарантна и отворена процедура към всички огромни предприятия, които имат интерес от вложения в района, с цел да може да показа показателен лист, сподели Радев. Заявяването на капиталови планове продължава да 6 ноември т.г., добави той.

Министър Радев съобщи, че за тези четири месеца са отбелязали прогрес и благодари на екипа на Министерството на енергетиката, на сдруженията от енергийния бранш, на Министерски съвет, на депутатите от енергийната комисия, обществените сътрудници, неправителствените организации и на заетите в бранша, които, по думите му, с работата си подсигуряват, че " даже и най-студената зима да пристигна, ние сме обезпечили работата на бранша и няма да имаме проблем с посрещането на потребностите на жителите, бизнеса и институциите ".

Той уточни, че след дебатите този доклад ще бъде качен на страницата на МЕ, с цел да бъде публично притежание.  
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР